Myönnän lueskelleeni yhtä naistenlehteä taannoin ja silloin ja vähän tällöinkin.

Naistenlehdestä saa kierän kuvan naisten elämästä. Ei siinä vielä mitään, että vankin vakiosisältö koostuu muoti- ja laihdutusvinkeistä sekä rintaliivimainoksista. Eikä siinä, että hauskimmissa pätkissä ilkeillään joillekin pikkujulkimoille.

Vaan se on kummaa, että suurinpiirtein joka numerossa on iso henkilöhaastattelu tunnetusta miehestä ja tunnetusta naisesta.

Siinä haastattelussa mies kertoo, miten sille elämän tärkein asia ei ollenkaan ole mahtava ura (jääkiekko, politiikka, iskelmä) vaan perhe. Ja sitten siltä kysytään, mistä se naisessa tykkää, eikä se suinkaa vastaa harkitsemattomasti "tissit" vaan jotain henkevää, tyyliin "voimakastahtoisuus, oman elämän hallinta". Ja sitten se mies on hirmu lutunen toimittajan ja lukijan mielestä.

Siinä toisessa haastattelussa nainen taas kertoo, miten se on eronnut miehestä. Joko ne on kasvaneet erilleen (iän myötä, erilaiset luonteet) tai sitten nainen on huomannut, että elämän tärkein asia ei olekaan se mies tai perhe, vaan mahtava ura (misseys, politiikka, iskelmä). Eikä siltä naiselta kysytä missä se miehessä tykkää, vaan joskus vaan sivumennen että mikä siinä miehessä oli vikana (eikä se näissä lehdissä sano että "tyhmä ja huono sängyssä", vaan vaikka "kylmyys"). Sitten se nainen on toimittajan ja lukijan mielestä hirmu vahva ja itsenäinen, kun uskaltaa ilman miestä olla.

Myönnän, etten oikein ymmärrä.

Piileekö takana joku idea, jolla halutaan korostaa sitä, että nainen pärjää "miehen roolissa" ja mieskin voi olla "kiva, luotettava, jopa ihan niinku koti-isä kato". Vau, tässähän putoaa tuolilta yllätyksestä, onko maailmassa jo menty niin pitkälle.

Vai onko niillä vaan kylmä formaatti: "Nyt tarvitaan taas eronnut julkkisnainen ja onnellisessa aviossa piehtaroiva julkkismies". Sitten vaan vanhasta jutusta muutetaan päivämäärä ja nimet.

Ja vot, "Kaija Koo erostaan: kasvoimme eriluontoisina erillemme ja huomasin iskelmän olevan tärkeämpää kuin kylmä mies."

Pysäyttäkää lehdistö, kuten amerikkalainen sanoo.