Mikä siinä on?

Siis niinku siinä, että voittajille toivotetaan onnea. Lottoarpailun lopuksikin se lottotyttö (vai pitäisikö korrektoida nimitys -henkilöksi) aina sanoo että "Onnea kaikille voittajille".

Mihin ne voittajat enää onnea tarvitsee? Niillähän on jo sitä. Eikö pitäisi toivottaa onnea hävinneille: "Paljon onnea kaikille hävinneille ja vähän myös niille, joille tässä arvonnassa sattui joku kuppanen parin euron pahanmielenvoitto". Minusta pitäisi.

Tässäkin varmaan on taustalla joku kielipelillinen jippo. Kun suomen kielessä kerran onni ja onnitella ovat noin sanoinakin melkein samanmunaiset kaksoset. Ja taas ruotsin kielessä esim. ei. Ruotsalainen låttåhenkilö tuskin sanoo "Lycka till till vinnarna" (Aika varma olen, ettei kukaan kieltään osaava ruotsalainen sano noin). Tai mistä ne ruotsalaiset tietää.

Päällepäin ja kasvokkain ollaan niin hyvää hyvänpäivän tuttua että härregud. Vaan sitten omassa kodissa neljän seinän päälle kaatuessa puidaan kaikenmaailman kataluuksia ja ruokottomuuksia.

Fy fan, hävetkää ruotsalaiset ny vähän!

Jälkkäri: Täällä kehutaan meitzin raflaa ihan simona. Alatyylisyyden tunnustan, muut määreet menevät kyllä minusta huti.

Mutta tyyliä se on - vittu - alatyylikin!