Jaa, luin tuossa eilisiä iltalööpereitä, iski silmään Ilta-Sanoman (eli izzixen, niin kuin me "piireissä" sanotaan) juttu.

Siinä puitiin Eeva Tammen Sotahistoriallisessa aikakauslehdessä julkaisemaa kirjoitusta, jossa väitetään, että Viipuria ei menetetty jatkosodan lopussa. Se annettiin puna-armeijalle, vieläpä Mann(er)heimin selän takana, muutaman upseerin klikin toimesta. Siis silleen, että hommat hoidettiin niin vasurille, että ryssä väkisinkin nakkasi korpisoturit kohti Nuijamaata.

No, historioitsijat ei tykkää siitä, että joku saatanan hoitsu tulee kakkimaan niiden kotipesään. Eikä siinä mittään, tarkkana joutaa tällaisissa hommissa olla muutenkin.

Mutta. Izzixen (yeah!) mukaan Martti "Turta-Martti" Turtola tykittää, että Tammi "Häpäisee Mannerheim-ristin ritareita ja myös niitä veteraaneja, jotka osallistuivat 20. prikaatin ja muiden joukkojen mukana Viipurin onnettomiin taisteluihin".

Tässä vaiheessa kohautin kulmakarvojani, kröhäisin ja huusin taivastavavisuttavalla pasuunaäänelläni "MITÄ HELVETTIÄ!". Työkaverit pakenivat toiseen kuntaan, mikä aiheutti ajatustyössäni keskeytyksen. Vuokrattuani pikkubussin ja noudettuani edelleen shokissa tärisseet kollegat takaisin sorvin ääreen, pääsin jatkamaan pohtimaa.

Väite on järjetön. Miten niin häpäisee? Samalla logiikalla väite "Nalle Wahlroosin viikset näyttävät mopsin ylähuuleen takertuneelta sertinjämältä" häpäisee kaikkia Sampo-konsernin työntekijöitä. No, ainakin viiksekkäitä.

Suomalainen sotahistoria ei ole vieläkään päässyt ylös sankarihautojen ruudinkäryisistä kalmistoista. Asioista ei voi puhua asioina, vaan "veteraanien kunnia" kunnia pitää muistaa mainita kaikissa sotia käsittelevissä teksteissä kuin Isä Aurinkoinen Pravdassa kolkäätluvulla.

Ja ne kovimmat kunnian paukuttajat ovat aina ihan jotain muuta jengiä kuin veteraaneja. Minun pappavainaani kävi koko jatkosodan Vienasta Kannakselle. Eikä kertaakaan puhunut "veteraanien kunniasta". Duunasipa kuusi lasta (mummovainaan suosiollisella avustuksella), monta taloa ja vähän perkeleesti sähkölinjaa.

Ei siinä paskaa ehdi jauhaa.