Makasiinit sitten paloi.

Kävin minäkin katsomassa, tosin vasta yhdeksän jälkeen ehdin paikalle, vähän niin kuin rääppiäisiin.

Toisaalta satuin katsomaan hiukka aiemmin Pressiklubia, jossa oli vieraana mm. Aamulehden vastaava päätoimittaja Matti Apunen. Ohjelmassa tietty puhuttiin makasiinien vappurähinästä. Apunen puhui ihan fiksuja, että oli iltapäivälehdet ylilyöneet kännisten pässien torveltamisen.

Mutta sitten tuli suoraa kuvaa roihuavista makasiineista. Ja mitä tekee Apunen? Kääntää takkinsa varjoaan nopeammin. Ja sanoo jotain siihen suuntaan, että näköjään iltapäivälehdet oli täysin oikeassa ja me oltiin täysin väärässä. Tuuliviiri vallaton, minun sydämeni on...

Iltalehti puolestaan otsikoi lauantaisen pääkirjoituksensa nasakasti "Makasiinien palo herättää ajatuksia". Ja millaisia ajatuksia! Ajatuksia "katujen politiikasta", jotka huipentuvat lauseeseen "Sytytettiinhän kiihtyneissä oloissa 1933 Berliinin Valtiopäivätalokin, mikä avasi lopullisesti tien Hitlerille".

Oho, hups. Kvaak-kvaak.

Valtiopäivätalon polttamisestahan epäillään yleisesti natseja. Natsit ainakin käyttivät tilaisuutta näppärästi hyväkseen ja paloa seuraavana päivänä säädettiin valtakunnanpresidentin määräys kansan ja valtion suojelemiseksi (wikistä), jolla peruutettiin suuri osa kansalaisten perusoikeuksista.

Miten Iltalehden viittaus pitää ymmärtää? Makasiinien palo rinnastetaan tilanteeseen, jossa jo valtaan päässyt natsipuolue käytti tiettyä tapahtumaa valtansa dramaattiseen laajentamiseen.

Tarkoittaako tämä sitä, että Iltalehti uskoo Suomen hallituksen olevan makasiinien "tulihelvetin" takana? Onko kaikki vain Karra Rajamäen kieroa juonta, jolla poliisivaltaa saadaan kasvatettua ja viimein kuristetaan koko vapautta janoava kansa? Vai vihjaako Iltalehti, että kepu pettää taas?

Joskus aina tulee mieleen, että kannattaisiko kirjoittaa, että joku vittupää poltti makasiinit ja jää siitä varmaan kiinni. Ja joutuu luultavasti linnaan, mikä on ihan oikein.

Ja jätetään historiaviittaukset niille, jotka historiasta jotain tietävät. Ja joilla on suhteellisuudentajua. Ja järkeä.