En tiedä huomasitteko, mutta Suomi voitti Euroviisut.

Itsekin tempauduin kevytmieliseen ilonpitoon huolimatta pahasti pieleen menneestä henkilökohtaisesta prognoosistani (kts. ed. kirj.).

Mutta sitten aloin miettiä tapahtuman syvempiä ja - aivan niin - synkempiä seurauksia. Siis sen lisäksi, että ihmissuhde haluaa välttämättä seurata eurohumpendaalia pääkallon paikalla.

Nimittäin. Eurovisionin laulukilpailu on lopulta erittäin tärkeä osa suomalaisuutta. Tarkemmin sanoen, Euroviisuissa epäonnistuminen on yksi suomalaisen identiteetin huonosti istuvista ja kivuliaista palasista.

Nyt sitä ei enää ole. Uusi aika on alkanut ja Suomi joutuu kohtaamaan sen ontoin sisuksin.

Onneksi meille jäi vielä paljon. Hävityt (anteeksi, torjuntavoitetut) sodat, huono viinapää, heikko itsetunto ja Timo T.A. Lisäksi viikonloppuna sateli ja Ruotsin lätkäpullaa voideltiin urakalla kultavoilla molemmin puolin. Tästä huolimatta tilanne on vakava ja vaatii rajuja toimenpiteitä. Suomalaisten on saatava jälleen kuulla maagiset sanat: Finland, nil points.

Ravintolan nurkkapöydässä onkin jo punottu sopiva suunnitelma.

  1. Suomen viisuedustajaa ei saa valita kansanäänestyksellä. Kuten EU-perustuslaki, myös EU-viisut ovat aivan liian monimutkainen ja tärkeä asia rahvaan tahmaisiin käsiin jätettäväksi. Edustajan valitsee asiantuntijaraati, johon kuuluvat esim. Heikki Harma, Olli Ahvenlahti, Maki, Petteri Ahomaa ja Timo T.A. Lisäksi ehkä vielä Matti Vanhanen, kun se on kuitenkin kaikkien kanssa kaikesta ihan samaa mieltä.
  2. Viisuedustaja pitää valita etukäteen karsitusta joukosta, johon kuuluvat esim. Geir Rönning, Kari Vepsä, Tapani Kansa, Fredi ja ystävät, Jasmine ja Timo T.A.
  3. Viisusävelmän sanoittaa ehdottomasti suomeksi ehdottomasti Heikki Harma. Säveltäjäksi käy esim. Maki tai Olli Ahvenlahti.
  4. Esityksen koreagrafian suunnittelee se tyyppi, joka teki Helsingin yleisurheilun mömmöm-skabojen avausohjelman.
  5. Euroviisut pidetään Tampere-talolla ja juontajina toimivat Kalervo Kummola ja Timo T.A. Takahuoneessa häärää Petteri Ahomaa, jolle tarjoillaan paljon ja ilmaiseksi.
  6. Väliaikaohjelma painottuu "etnisyyteen". Mämminsyönti- ja poronpurentaesityksiä. Sekundasaamelaiset joikhaavat hienolla rumpukonetaustalla ryyditettynä.
  7. Lehdistö lyö rumpua ennakkosuosikin asemasta: "Irlannin edustajan lanko arvioi Suomen mahdollisuudet 'kohtuullisiksi'!"

Näillä varmaan päästään takaisin vanhoille urille ja parinkymmenen vuoden päästä koko Lordi vaikuttaa kummalliselta anomalialta, jolle naureskellaan muka vapautuneesti, vaikka kodin seinien sisällä arjen uurtamalle poskelle vierähtääkin emotionaalisnostalginen kyynelkarpalo.