Joskus pääsee ihan miedosti vilauttamaan haitaria koko tälle kuluttamista ja järjetöntä haaskausta ihannoivalle kapitalistin salajuonelle, jota yhteiskunnaksi kutsutaan.


Hommasin nääs tuossa joku aika sitten sovittimen, jolla Canonin-digijärkkäriin saa ruuvattua perinteisellä kierrekiinnityksellä (jota hienosti myös m42-mountiksi kutsutaan) vanhoja linssejä kiinni uuteen kameraan. Jos eksplisiittisempi fotolätinä ei kiinnosta, niin tuskin kannattaa lukea pidemmälle. Toki se voi olla turhaa joka tapauksessa.

Voi kuinka onkaan ihanaa vääntää iskän joskus seitkeetluvulla ostamia täysmetallisia ja -manuaalisia linssejä kameraan, joka käytännössä alkaa olla vain omituisesti muotoiltu kannettava tietokone. Ja kun se minun sovitin on vain karvalakkimallia, niin kameraan ei tule edes valotustiedot. Tosin käyttäminen aukon esivalinnalla toimii lopulta suhteellisen kätevästi ja valotuskin osuu aikalailla kohdalleen.

Perintölinssit ovat Chinon-merkkisiä: 28/2,8, 55/1,7 ja 135/2,8. Ainakin viisviitonen tekee oikeissa olosuhteissa näppärää jälkeä. 135-millinen olisi kätevän kokoinen ja vaikuttaa tarkkapiirtoiselta. Valitettavasti siinä on joku häikkä, himmennin ei futaa. Ja käyttökelpoisuushan siinä menee, kun käytössä on vain täysi aukko.

Mutta muutama kuva:

vauva3%20008.jpg

28-millinen ruuvattuna 40D:n turpaan (Nii-in, ostin tuon rungon viime kuussa, että varsin rajussa kulutuskapinassa tässä edetään). Kuten näkyy, Chinon ei ole ihan mint-kunnossa. Osittain voi johtua siitä, että isä unohti yhdellä Lapin-reissulla koko setin runkoineen linsseineen Nuortin varteen. Siellä vermeet makasivat talven. Seuraavana kesänä löytyivät ja toimivatkin vielä. Kameralaukku oli tosin homehtunut.

IMG_2758.JPG

Yllättävä aihe, auringonnousu! Tältä aamulta jostain kuuden tienoilta (tyttö heräsi syömään). 28-millisellä, muistaakseni aukolla 5,6.

IMG_2646.JPG

No jumalauta, aurinkohan se siinä nousee! Eilen. 55-millisellä, aukko ehkä 8. Kuvasta leikattu alaosa, sillä linssi nappasi auringosta aika rajun flaren. Vastavalon kestämisessä nämä vanhat linssit muuten häviävät Canonin uusille. Ilmeisesti pinnoituskysymys?

IMG_2704.JPG

Aurinko edelleen, nyt tuolla puolenpäivän tienoilla. 55-millisellä ja heijastuksia on tähänkin tullut. Tosin tällaisia olosuhteita harva linssi kestäisi.

IMG_2626.JPG

Guida ovaset nuo gauniid guldagugased? A valgovuogoi hyö, a valgovuogoi! Myöskin niin ikäänskin 55-millisellä ja aika isolla aukolla (näitä ei ulkoa muista ja exif-tietojahan ei tule).

Mutta tällaisia. Seuraava hankinta kenties m42-loittosarja. Ja jossain vaiheessa voisi kokeilla sellaista sovitinta, jossa linssin yhteys kameraan säilyisi. Toinen vaihtoehto olisi hommata kameraan toinen tähystyslasi manuaalitarkennukseen.

Jos kellä on jotain kokemusta yllä mainituista, läikytelköön tiedonmaljaansa.