Juhuu!

Vihdoinkin jotain uutta: Ravintola Viemäri alkaa tästä lähtien testata asioita ja julkaista uskomattoman tiukkoja ja luuytimeen porautuvia arvosteluja!

Ihka ensimmäinen testattava kohde on tuossa pari viikko pari sitten parhaillaan kaatuvasta MR Kamera -liikkeestä hommattu Olympus XA -kamera. Kameran hankintahinta oli noin 40 euroa ja se lienee peräisin jostain 70-80-luvun taitteesta.

IMG_1549.JPG
Lähettäjä kamerahupatuksia

Olympus on tuollainen digipokkarin kokoinen kinofilmiä syövä vehjes, kylkeen liitettävän salaman kanssa vähän isompi. 35-millistä, melko valovoimaista (suurin aukko 2,8) linssiä suojaa edestakaisin liu'utettava muovikansi. Kompakti laite.

Jutun juju on siinä, että pienestä koostaan huolimatta XA on varustettu mittaetsimellä, jonka avulla periaatteessa onnistuu varsin vaativakin tarkennustyö. Tarkentaminen sujuu suht. jouhevasti linssin alla olevasta vivusta. Tarkennusetäisyyden taas voi tarkastaa linssin päälle präntätyistä luvuista.

Muuten kovin ihanaa, mutta. Kun mittaetsin on ahdettu noin pieneen kameraan, siitä on tullut myös melkoisen himmeä. Jo helsinkiläisenä "talvi"päivänä pientä tarkennustuhrua on vaikea saada kohdalleen ja hämärässä kannattaa suosiolla vain arvioida etäisyys. Ongelmaa helpottaa tosin se, että etäisyysasteikko hyppää äärettömälle heti kolmen metrin kynnyksen jälkeen.

Tarkennus siis onnistuu, kunhan on tarkkana, heh.

Valotuspolitiikka toimii aukon esivalinnalla. Kameran julkisivussa on linssin vasemmalla puolen liukukytkin, jolla sopiva aukko valitaan. Etsimessä taas vipajava neula esittää valotusajan. Kätevää. Valotusmittarin lukemat myös testirullan perusteella napsahtelevat kohdalleen.

Lopuksi vielä pari esimerkkikuvaa. Kaiken kaikkiaan kuvanlaatu näyttää erittäinkin hyvältä, terävyyttä ja kontrastia riittää. Hieman olin huomaavinani myös vinjetointia (ilmeisesti lähinnä täydellä aukolla), mutta eipähän ainakaan minua häiritsevästi.

IMG_0033.jpg
Lähettäjä maisemia

Tässä kotiseutuidylliä tursuvassa kuvassa aukko jotain 2,8 tai 4 ja valotusaika 1/8-1/15s.

IMG_0028.jpg
Lähettäjä maisemia

Tässä aukko samaa luokka ja valotusaika noin 1/30s.


***

Yhteenvedonomaisesti toteamme kuninkaallisessa monikossa: Olympus XA on oikein hyvä aina mukana kuskattavaksi filmikameraksi, varsinkin jos hankintahinta ei kohoa pahemmin yli 50 euron.