Surrealistis-symbolinen näytelmä perheen pienimmille sekä varttuneemmille infantiileille.

I kohtaus

Paavo tulee ulos ovesta, lyö otsansa matkalla karmiin, johon tulee monttu. Paavo, iso ja möreä, ulkonäöltään ja luonteeltaan, sukii kaunaisia syöpäläisiä olkaturkistaan.

 - Paavo, Turtolan Paavo, se olen minä, Paavo karjahtaa ja suusta pursuaa höyryä lämpimään kesäiltaan.

Paavo lyö tohkeissaan leveään rintakehäänsä tahtia, unohtaen kuolleen sorsan, joka puoliksi hautautuu oluttuopin kokoiseen kouraan. Rasvaisten höyhenten läsähdys vasten rasvaista ihoa hämmästyttää. Ja ilahduttaa. Kita, johon helposti koppaa vesipallon, avautuu enimmäkseen tummaan virneeseen.

 - Emäntä, emäntä! Sorsaa, syödään sorsaa tänään! Kansa tarjoaa, Paavo mylvii, ja urahtelee riemusta, polkee mutaan syvän montun leveillä kantapäillään ja päästää kuuluvasti ilmaa.

Liki saman tien Paavo muistaa, että emäntä jäi hankkimatta lätissä muiden kanssa temutessa. Joku mukaan tarttui, mutta siitä ei paljon jäänyt lopuksi käteen. Kova on Paavon puristus.

Paavon suu unohtuu auki, aivot askaroivat muissa puuhissa. Valkoinen kyyhky käyttää tilaisuuden hyväkseen ja pesii alaleuan sisään kuin vuoren kielekkeelle. Pienet poikaset kuoriutuvat pian ja alkavat nokkia nälissään vihreän niljan peittämää mattomaista kieltä. Paavo lyö suun kiinni ja nielee pesän poikasineen. Hymy leviää korkeisiin poskipäihin saakka.

Pari pehmeää höyhentä eksyy kurkunkannen ohi henkitorveen. Herran jestas millainen yskänkohtaus! Paavon torpan ikkunat helähtävät sälöille ja kotilammen kalat lentävät etelään. Rintakehästä irtoaa kylkiluu, joka kulkeutuu keuhkopussin läpi ylös.

Paavo nappaa kylkiluun suupielestään ja heittää sen työlääntyneenä pihan perälle. Aina maailma on vastasukaan!

Mutta katso! Kylkiluusta kasvaa nainen, yhtä ihmeen kaunis kuin opettavainenkin. Paavo muistaa tavat ja haroo ohuesta hamppuisesta kuontalostaan kuivuneen ruusun. Ruusulla Paavo lyö naista vasempaan ohimoon.

 - Voi kyllä Paavo, voi kyllä. Tulen vaimoksesi. Minä olen Päivi ja sinä tarvitset oppia parisuhteen dynamiikasta, nainen huokaisee, ennen kuin putoaa tajuttomana Paavon jalkoihin.

Paavo istahtaa naisen päälle ja alkaa napostella soraa. Taivaalla paistaa ruiskukka.

Imelää kutumusiikkia, I kohtauksen loppu

(Lisäys klo 17, lakimiesten vaateesta: Näytelmällä ei oo yhtikäs yhtään mittään yhteistä tojellisuuven kaa.)