Lähettäjä kamerahupatuksia

Nuin. Tuommoisen hankin taannoin M.R. Kameran melkein loppuunmyynnistä jostain romulaatikosta. Kyseessä on Tamronin Adaptall-sarjan zoomi, jossa on vieläpä makrokytkin. Koko nimi lienee jotain Tamron Adaptall 85-210mm f/4,5 BBAR Multi C Zoom Macro. Hintaa tuli vehkeelle Contax/Yashica-sovitteella kokonaiset 14 euroa, eli jotain 30 senttiä per yksi tuotenimen merkki.

Ilmeisesti kyseinen putki on tehty joskus 1970-luvulla, jolloin Kremli oli rautaa ja miehet polyesteriä. Ja rautaa on objektiivikin, valmistusmateriaaliltaan ja itseasiassa optiselta laadultaankin, ainakin makrotilassa.

Pikanttina lisänä linssi ei pahemmin veny, vaikka miten zoomaa tai tarkentaa.

Lähettäjä kamerahupatuksia

Linssin makrokytkin on zoomirenkaassa. Pientä metallipylpyrää nipsauttamalla zoomi hyppää alle 85-millin ja muuttuu tarkennusrenkaaksi. Tai jotain. Joka tapauksessa linssi tarkentuu makrotilassa zoomirenkaasta. Monimutkaista selittää, yksinkertaista käyttää. Ja jälki on vaikuttavaa:

Lähettäjä Yksityiskohtia

Perillinen kalvaa kameranhihnaa. Täytyy myöntää, että yllätyin aika paljon siitä, miten terävää jälkeä 70-luvun zoomi tekee. Toistaapa väritkin aika kivasti. Toki linssi on himmennetty muistaakseni aukkoon 8, mutta siltikin.

Kuva on otettu Canonin digihapatuksella, johon Adaptall on väännetty kahdella sovitteella. Eli Adaptallin omalla C/Y-sovitteella johon taas on kiinnitetty C/Y-EOS-adapteri, joka on vähän hienompaa, af-apuvaloa tukevaa mallia.

Lähettäjä kamerahupatuksia

Tarkennuksen apuvalo toimii myös Adaptallin kanssa, joskin vähän huonommin kuin Zeissin tai Yashican linssien kanssa. Ylipäätään en ole varma, miten hyvin tuo mokoma valo auttaa tarkennuksen kohdalleen, mutta siinäpähän vilkkuu.

Ylipäätään melkolailla lämpimästä suosittelen ruuvailemaan vanhoja manuaalilinssejä sovitteella uudempiin vehkeisiin. Kilohinta jää aika alas ja tulee sellainen kiva lämmin olo, kun ikäloppu objektiivi saakin vielä jatkoaikaa.

Joten yleisesti ja erikseen suosittelemme tätä kyseistä rautaputkiloa, ainakin jos kohtuuhintaan sattuu saamaan.