"Isoisä, isoisä"

Mhh...

"Isoisä, herää! Kuolasi tahraa äidin perintösohvatyynyn."

Hä? Kukassäoot... Jaa. Mitäs penska?

"Isoisä, kerro minulle tarina."

Ei isoisä nyt oikein jaksaisi. Kohta tulee holoaudiovisiosta African Big Brother Idol LXIV 1). Jäi jännään kohtaan viimeksi...

"Isoisä, sinä sanoit viimeksi, että se on sontaa. Ja rikoit holo-AV:n. Korjaus maksoi kuusi panglobaalia talenttia 2)"

Älä tule mulle pentu, pienempiäkin olen piess... Ääh, eikun pikku ystäväni, en nyt oikeasti jaksaisi.

"Mutta isoisä, kuulin kun isä sanoi sinulle eilen, että olisi parempi alkaa näyttämään, mitä iloa sinusta perheelle on. Ja myöhemmin iskä sanoi äiskälle, että sen vanhan loisen voisi vähitellen kärrätä loppusijoituspaikkaan 3)."

Vai niin se sanoi. Kollaan 4) veteraanista ja omasta - vaikka tästä minulla onkin epäilyksiä - isästään. Voi vitt...

"Isoisä, taas sinä puristit lasin rikki. Katso nyt, koko kätesi on ihan veressä. Ja äidin perintötyyny.

(Tässä jännittävässä kohdassa voimme käyttää kirjoitetun tarinan keinoja ja loikata suuremmin kuvailematta yli käden paikkaamisen veriset yksityiskohdat.) 

Oho, kylläpä näinkin vanhassa ukossa on paljon verta. Ja lattiallakin nyt. Mutta mitä sinä sitten haluisit kuulla? Kertoisinko missistä, josta tuli ministeri, joka kaatoi sitten yksin koko maailman median?

"Ääh, tuo on niin tavallista. Kerro minulle mielummin lisää Sinisen Hämärän Maasta."

Mutta viimeksihän sinä sanoit että se juttu oli tylsä, senkin ailahtelevä äpär... tai rakas lapsenlapseni siis.

"Niin mutta kun isä ja äiti kielsivät kyselemästä siitä, siksi alkoi kiinnostaa."

Vai että kielsivät. Hmm... No kuuntelepas tarkkaan.

Vaikka Sinisen Hämärän Maa olikin joka suunnasta kiittämättömien naapurien ympäröimä, sinihärmäiset tiesivät, että suurin uhka on sisäinen. Vaarallista ei niinkään ollut varallisuuserojen kasvaminen tai kaiken kitaansa ahmiva kaupallisuus. Ei. Vaarallisia olivat ihmisiä ja eläimiä vaanivat hirvittävät villipedot, sudet, karhut ja varikset. Ja hirvet, nuo juonikkaat korven tuholaiset, jotka satoja kertoja vuodessa heittäytyivät fanaattisesti mylvien sinihärmäisten autojen eteen.

Ja autot olivat sinihärmäisille tärkeitä, ehkä tärkeimpiä. Suurta tuskaa aiheuttivat houkat, joiden mielestä liikkua voisi muutenkin kuin yksin omalla henkilöautolla. Kestämätöntä. Sinihärmäisen unelma oli istua pitkä kesäpäivä autossa ja painaa ylinopeutta sileää moottoritietä letkassa lajitovereidensa kanssa. Tien päässä kesämökki, jossa elettiin kuin kaupungissa.

Autoille piti saada tietä kulkea. Joka paikkaan, poikki siintävien vaarojen ja laajojen ulapoiden, halki laajojen vihreiden korpien, ja - ainakin yhdessä tapauksessa - yli ikivanhojen linnanraunioiden. Niin tärkeitä olivat tiet, että eräs autonkuljettaja kerran muutti kauas toiseen maahan, Patonkitasavaltaan, voidakseen paremmin auttaa sinihärmäisiä näiden jaloissa autoilupyrkimyksissä.

Luonnollisesti eniten arvostettiinkin niitä sinihärmäisiä, jotka osasivat ajaa niin vauhdikkaasti, että pääsivät ulkomaille saakka ajamaan helposti rikkoutuvilla autoilla ympyrää ja mainostamaan savukkeita...

"Isoisä, mitä ovat savukkeet?"

No, no lapsi, älä keskeytä, niin ehkä isoisä jostain kätköstä löytää sinulle "kuumia" paperosseja. He he, vai vielä loppusijoituspaikkaan. Siinä saatana pojan naama venähtää kun kytät vie äpärän linnaan tupakinpoltosta...

"Isoisä! Mitä sinä puhut?"

Oho, puhuinko minä? Oli tarkoitus vain ajatella. No, istupa nyt rauhassa, tästä on turha kertoa isille. Kuuntelepas nyt miten tarina jatkuu.

"Isoisä, sinun silmäsi kiiluvat taas oudosti. Viimeksi isän täytyi kutsua sospoli-isit 5), kun noin kävi. Ei jatketa enää tarinaa, minun pitääkin mennä nukkumaan."

Vai nukkumaan. Mene nukkumaan, jätä vanha isoisäsi yksin, senkin kiittämätön huor... Ööö. Selvä. Minäpäs menenkin tästä tervehtimään niitä niinsanottuja ystäviä. Ihan yhdelle vain.

"Isoisä, en haluaisi jäädä yksin."

Paskempi homma.

 

1)  Kisan voitti varsin yllättäen Kongon Tällä Kertaa Ihan Oikeasti Demokraattista Tasavaltaa (engl. The Democratic Republic of Kongo, This Time for Real, DRKTTR) edustanut laulava koira Mökö. Muut 30456 osallistujaa karsiutuivat ja heistä valmistettiin suorassa lähetyksessä (ohjelmassa Ultimate Iron Chef X-rated) vihreää soylentia.

2) Vuoden 2021 internetromahduksen jälkeen käyttöön otettu, 23,4 kilogrammaa painava maailmanlaajuisesti kelpaava kupariseteli.

3) Suurimmassa osassa entistä Euroopan unionia 2050-luvun lopulla käyttöön otettu järjestelmä, jossa ns. seniorikansalaiset viedään tuottoisan elämänvaiheen jälkeen tosi-tv-ohjelmien raaka-aineeksi (enimmäkseen Ultimate Iron Chef X-ratedin), joissa harmaista panttereista tehdään vihreää soylentia.

4) Isoisä viitannee tässä Kollaan Viimeiseen Taistoon, jossa metsäaktivistit ja metsästäjät yrittivät väkivallattoman kansalaisvastarinnan keinoin vastustaa Stora-Enson Vapaavaltion puolisotilaallisia metsurijoukkoja. Stora-Enson Vapaavaltio anneksoi yksipuolisesti Kollaan alueen vuonna 2034. Syntyneissä levottomuuksissa sai surmansa 2 300 protestoijaa ja suuri osa entistä Venäjän Karjalaa muuttui radioaktiiviseksi tuhkaerämaaksi.

Hämmentäväksi isoisän viittauksen tekee se, että hänet on dokumentoitu paikallislehti Karjalan Heilin holotiedostoihin juuri Kollaan Taiston aikaan. Tallenteen mukaan isoisä ei olisi suinkaan ollut Kollaassa, vaan kivittämässä humaltuneessa tilassa paikallisen Jokela-nimisen ravitsemusliikkeen ikkunoita. Isoisä sai teosta kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja mustan silmän.

5) Jo varhain 2020-luvulla tuli tarpeelliseksi yhdistää sosiaalitoimi, poliisi ja perheinstituutio.